همان طور که از نام این نوع رنگ مشخص است، به رنگ های شیمیایی که در محیط های داخلی و خارجی ساختمان به کار می روند رنگ ساختمانی گفته می شود. محبوبیت این نوع پوشش برای داخل و خارج ساختمان با توجه به دلایل متعددی است که در زیر به بعضی از آن ها اشاره می کنیم:
- مقرون به صرفه تر بودن رنگ های ساختمانی به نسبت بقیه رنگ ها.
- یک روش آسان و تقریبا سریع است برای ایجاد تغییر ظاهری در نمای بیرونی یا داخلی ساختمان.
- اجرای رنگ ساختمانی تنها به کمی سلیقه و دقت نیاز دارد و افراد بدون داشتن تخصص خاصی نیز می توانند ظاهر ساختمان خود را تغییر دهند.
- تنوع بالای رنگ های ساختمانی از نظر ساختار و کاربرد.
ترکیبات رنگ های ساختمانی
فرمولاسیون و ترکیب مواد، در انواع رنگ ساختمانی با یکدیگر متفاوت است اما تقریبا در ساختار همه این نوع از رنگ ها، از ترکیبات زیر و با نسبت های متغییر استفاده می شود:
اولین و یکی از مهم ترین ترکیب موجود در رنگ های ساختمانی، رنگدانه ها هستند. این مواد که به شکل ذرات جامد در فرمول اصلی رنگ ترکیب می شوند، نوع رنگ و درجه آن را به وجود می آورند، همچنین رنگدانه ها در انواع آلی و معدنی استفاده می شوند.
رنگدانه یارها یکی دیگر از ترکیبات رنگ های ساختمانی هستند که وظیفه آن ها اصلاح و تعدیل رنگدانه ها است.
شاید بتوان گفت اصلی ترین ترکیب این نوع رنگ ها، رزین یا پایه است. رزین ها یک نوع مواد شیمیایی هستند که باعث افزایش مقاومت می شوند و نقش آن ها تامین پوشش اصلی رنگ است.
حلال ها نیز از دیگر ترکیبات اصلی محسوب می شوند که برای حل کردن رزین مورد استفاده قرار می گیرند. میزان و نوع حلال ها ویژگی اصلی رنگ را تعیین می کند.
از دیگر موادی که به مقدار خیلی کم در ترکیبات اصلی رنگ ساختمان استفاده می شوند اما می توانند کیفیت مواد را بسیار افزایش دهند، مواد افزودنی هستند. این افزودنی ها با توجه به انتظار ما از رنگ و کاربری آن متفاوت هستند و هر کدام به محصول نهایی یک ویژگی خاص می بخشند.
فاکتورهای مهم در انتخاب بهترین رنگ ساختمانی
رنگ های ساختمانی در انواع مختلفی وجود دارند که هر یک از آن ها برای موقعیت و شرایط ویژه ای به کار می رود. انتخاب بهترین نوع رنگ برای فضای مورد نظر، به معیارهای متعددی بستگی دارد که بعضی از مهمترین موارد آن به شرح زیر است :
تفاوت رنگ صنعتی و رنگ ساختمانی از نظر کاربرد
اولین مورد از تفاوت رنگ های صنعتی و رنگ های ساختمانی در کاربرد آن هاست. همان طور که از نام این رنگ ها مشخص است، از رنگ های صنعتی در محیط های صنعتی برای رنگ آمیزی و روکش محصولات صنعتی استفاده می شود.درحالی که از رنگ های ساختمانی در محیط های مسکونی استفاده می شود. درواقع هر یک از این محیط ها مشخصات و نیازهای خاص خود را دارند.
از رنگ های صنعتی برای رنگ آمیزی محصولاتی مانند سطوح فلزی، چوبی، چرمی،انواع کپسول، وسایل نقلیه، بشکه ها و ظروف ذخیره سازی، داربست، برج های مخابراتی، کفپوش محیط های صنعتی و بسیاری از کاربردهای دیگر استفاده می شود.
اما از رنگ های ساختمانی برای پوشاندن سطوح دیوارها و سقف خانه ها یا نهایتا درب ساختمان و وسایل چوبی خانه استفاده می شود.